Voogdij vastleggen: Bij de notaris of rechtbank?

Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar mocht je komen te overlijden, dan wil je als ouder natuurlijk wel dat je kinderen goed achterblijven. Als je kinderen nog minderjarig (nog geen 18) zijn, zal er een voogd over hen worden benoemd. Regel je niets en gaat het fout, dan bepaalt de rechter wat er met je kinderen gebeurt. Dat zul je als ouder vast geen prettig idee vinden. Gelukkig kun je zelf bepalen wie de voogdij krijgt over jouw kinderen mochten jij en je partner komen te overlijden. Een te beantwoorden vraag die ouders – zo merk ik vaak in de praktijk – vaak voor zich uitschuiven. Aan het vastleggen zelf ligt het niet, dat is zo gebeurd. Je doet dit via de notaris of in het gezagsregister van de rechtbank. Die laatste mogelijkheid is er sinds 1 april van dit jaar. Via een modelformulier kun je voor elk kind (en € 12,50 aan kosten) bij het gezagsregister de voogd benoemen. Klinkt eenvoudig. Toch zijn er wat mij betreft enkele belangrijke redenen te noemen om er voor te kiezen de voogdijbenoeming bij testament, via de notaris dus, te regelen.

De voogdijbenoeming via een aantekening in het gezagsregister is namelijk openbaar. Dus iedereen kan opvragen wie de voogd van jouw kinderen wordt in het geval je komt te overlijden. Dit in tegenstelling tot het vastleggen van de voogdij bij de notaris. De wensen die je bij de notaris vastlegd, worden pas openbaar wanneer jouw testament, na je overlijden, geopend wordt. Verder heeft de notaris een geheimhoudingsplicht, dus alles wat binnen de kamer van de notaris besproken wordt, blijft daar.

Daarnaast kunnen er in het gezagsregister bepaalde belangrijke onderwerpen niet geregeld worden, en in een testament wel. Zo kun je in een testament specifieke wensen over de opvoeding opnemen. Welk schooltype heb je als ouder in gedachten? Waar wil je dat je kinderen gaan wonen: bij de voogd of bij iemand anders? Moet religie een rol spelen bij de opvoeding? Allemaal belangrijke zaken waarvan het voor een voogd van zeer grote waarde is om te weten hoe jij daar als ouder over denkt en wat jouw wensen zijn. Daarbij valt ook te denken aan bewind; wie beheert de erfenis voor jouw kinderen als je er niet meer bent? En mogen je kinderen al aan het geld komen als ze 18 zijn of pas met 25 bijvoorbeeld? De notaris denkt hierin graag mee met ouders om het vervolgens naar wens op papier te zetten.

Kortom, het benoemen van een voogd via een aantekening in het gezagsregister van de rechtbank is een eenvoudig alternatief voor de voogdijbenoeming bij een testament. Alleen regelt deze voogdijbenoeming via het gezagsregister niets meer dan alleen de voogdijbenoeming, wat niet in alle gevallen altijd even wenselijk is.

Voor vragen over de voogdij kan je contact opnemen met Steven van den Brink of Michiel van den Brink van de sectie personen- en familierecht.

 

Publicatiedatum: 20 november 2014

Gerelateerde blogs

Wilhelm marketing